19. august 2023

Jørgen Blomqvist udgiver ny artikel om afgrænsningen mellem det offentlige og private i internationale traktater om ophavsret

Offentlighedsbegrebet i international ophavsret
 
Ved nutidig fortolkning af ældre traktater må senere udviklinger tillægges stigende betydning, modsat den historiske baggrund. Offentlighed er mere et spørgsmål om økonomi end om de personlige bånd mellem medlemmerne af publikum.
 
Adjungeret professor Jørgen Blomqvist har udgivet en artikel om afgrænsningen mellem offentlig og privat ret i de internationale traktater om ophavsret og nærtstående rettigheder. Udgivelsen er sket på engelsk og fransk i det ansete franske tidsskrift Revue Internationale du Droit d’Auteur (276 R.I.D.A. (April 2023) 120-162/276 R.I.D.A. (avril 2023) 5-51).
I artiklen gennemgår forfatteren udviklingen af offentlighedsbegrebet, især i forhold til Bernerkonventionen til beskyttelse af litterære og kunstneriske værker. Konventionen er oprindeligt fra 1886, men er siden regelmæssigt revideret frem til 1971. Efterfølgende er nye internationale normer kommet til, både i forbindelse med frihandelsaftalerne i World Trade Organization og World Intellectual Property Organization’s såkaldte internettraktater, WIPO Copyright Treaty og WIPO Performances and Phonograms Treaty.  I overensstemmelse med de internationale principper for traktatfortolkning, som kodificeret i Wienerkonventionen om traktatretten, må disse senere udviklinger tages med i begragtning, når man fortolker Bernerkonventionen.
Dette indebærer, at man i national ret bør være varsom med at lade begreberne ”offentlig” og ”privat” leve deres eget liv afsondret fra den økonomiske betydning af den relevante værksbenyttelses økonomiske betydning for rettighedshaverne. Afgrænsningen bør således foretages efter samme principper som ligger i den såkaldte tretrinstest. Efter denne bestemmelse må indskrænkninger i og undtagelser fra ophavsretten kun gennemføres i national ret i visse særlige tilfælde, der ikke strider mod den normale værksudnyttelse og heller ikke på urimelig måde tilsidesætter rettighedshavernes legitime interesser.

Emner